TEST: Elektromobil Volvo XC40 Recharge Pure Electric. Predbehlo všetky očakávania.

TEST: Elektromobil Volvo XC40 Recharge Pure Electric. Predbehlo všetky očakávania.

17. februára 2022 Off Od Milan Bahna

Na elektrické Volvo XC40 Recharge sme na Slovensku museli čakať. Dlho. Auto je však tu a prvé dni za jeho volantom nasvedčujú, že je to niečo výnimočné. Asi nikto by nečakal 300kW výkon v malom SUV. Výkon je prvým a najväčším wow. Ostatné wow však pokračujú pri spracovaní, podvozku, výbave a praktických drobnostiach denného fungovania. Okrem perfektného dizajnu a tradičného Volva je na mimoriadne vysokej úrovni aj celá elektrická časť. Od nabíjania, cez spotreby pri nižších rýchlostiach až po informácie, ktoré sú vodičovi servírované. Práve v mnohých elektro-drobnostiach dosahuje XC40 úroveň Tesly. Ako každé auto, aj tento elektromobil má však taktiež svoje neduhy. Veľa z nich je úplná malichernosť a nepodstatná vec, no nájde sa tu jeden kameň úrazu…. viac už v mojom video teste. Partnerom videa je TOP Auto Bratislava.
https://www.youtube.com/watch?v=mGeyugTvxlo


K podrobnému videu o elektrickom Volve pridávam aj pár slov a informácii, ktoré sa na obraz nedostali.
Zaujímavosťou tohto modelu je absencia akejkoľvek možnosti nastaviť si jazdný režim, alebo niekoľko úrovní rekuperácie. Práve jazdný režim je nastavený na jeden a rovno ten najagresívnejší. Pretože či akcelerátor stlačíte pri rozbehu, alebo pri diaľničnej 130km/h, auto vystrelí bez akéhokoľvek oneskorenia dopredu. Osobne mi tento druh reakcie vôbec neprekáža. Pri máloktorom aute si mením jazdný režim. Na taký, ktorý utlmuje reakcie to spravím maximálne pre zistenie rozsahu obmedzení. A pre nejaký druh športovej odozvy tiež iba niekedy, pri autách, ktoré potenciál motora naozaj tlmia aj pri režime komfort.

Forma rekuperácie je nastavená taktiež na jednu úroveň. V spojení s funkciou ovládania auta jedným pedálom. Vďaka obrovskému výkonu a dvom motorom je brzdná sila pri uvoľnení akcelerátora skutočne silná a spomalenie veľmi výrazné. Ak Vám tento spôsob spomaľovania a brzdenia nevyhovuje, v menu si môžete funkciu „one pedal drive“ vypnúť. Vtedy Volvo krásne plachtí. Rekuperácia nastupuje s postupným stláčaním brzdového pedálu.

Rýchlosť nabíjania Volva spadá do priemeru triedy. Maximálny výkon by mal byť 150kW. Po čiastočnom zohriati batérie predchádzajúcimi jazdami sa mi podarilo dostať na 90 percent tejto hodnoty, čo považujem za veľmi dobré. Pri cestovaní sa oplatí vybiť auto vždy čo najviac a nabíjať ideálne do cca 60 percentného stavu batérie. Nad túto hodnotu nabíjací výkon padá pod 60kW. Celkový čas nabitia 14-80 percent bol 39 minút.

Pre koho je Volvo XC40 určené? Ak hľadáte SUV s čo najväčším výkonom, máte v podstate dve možnosti. Buď siahnete po tablete na kolesách – Tesle Y s veľmi podobným výkonom, ale výrazne nižšou spotrebou, alebo si kúpite Volvo. Ceny týchto výkonných vozidiel sú veľmi podobné, každé však osloví inú klientelu. Volvo nenechalo nič na náhodu a svoj prvý čisto elektrický model vyšperkovalo, ako sa len dalo. Jeho silné stránky ľahko prevážia zopár malých negatívnych. Ak nejazdíte denne dlhé, niekoľko stokilometrové úseky po dialnici, nebude Vás trápiť ani vysoká spotreba nad 120km/h.