TEST: Elektromobil Kia EV6 Air, 77,4kWh. Keď základná verzia nie je hanbou, ale výhrou.

TEST: Elektromobil Kia EV6 Air, 77,4kWh. Keď základná verzia nie je hanbou, ale výhrou.

2. marca 2022 Off Od Milan Bahna

V spolupráci s predajcom vozidiel Kia, Auto-Malacky.sk som dostal na test základnú verziu tohto nádejného crossoveru. Kým inde sú prezentované maximálne výbavy, pohon AWD (4×4) a cenovky sa šplhajú do závratných výšin, ja prinášam presný opak. Ekonomicky najzmyselnejšiu verziu. Ak budete oponovať, že k nej nemôžete mať premyslenú funkciu V2L, poteším vás. Našiel som riešenie aj na tento problém. Okrem toho som podrobne rozobral podmienky, kedy sa auto nabíja skutočne rýchlo a aké ďalšie silné i slabšie stránky ponúka. Pozrite si opäť podrobné video venované asi každej téme, ktorá kupujúceho zaujíma.
https://www.youtube.com/watch?v=IKRIiD98YSY

Bonus info k testu:
Chcem sa podeliť aj s ďalšími informáciami, ktoré sa už do videa nezmestili. Poďme si povedať bližšie informácie k priestorovým pomerom na zadných sedadlách. Ako som v ilustračnom obrázku už načrtol, skutočne je takmer nemožné umiestniť tri detské autosedačky/podsedáky vedľa seba. Konfigurácia konkrétnych typov, ktoré používam a do svojho Leafu ich viem umiestniť bez problému sa ukázala ako nekompatibilná s Kiou EV6. Pátral som ďalej u majiteľov, či našiel niekto iný recept. Našťastie áno, aj keď s problémami a za použitia predlžovacích medzikusov k zámkom bezpečnostných pásov. Na šírku je v aute miesta dosť, ozajstný problém sú neskutočne blízko seba umiestnené tieto kotvy. Aj v prípade dospelej osoby je zapnutie prostredného pasažiera veľmi nekomfortné.

Z technických zaujímavostí treba určite spomenúť jednoduché riešenie, ak zostane konektor v nabíjacom porte zamknutý a nedá sa uvoľniť štandardnou cestou. Vpravom rohu batožinového priestoru je mechanizmus aj na otvorenie veka na nabíjanie.


Relatívne veľký „frunk“, ako sa označuje predný batožinový priestor je veľmi praktický doplnok tohto auta. Kým verzia AWD ponúka iba 24 litrov a ledva do neho nabalíte nabíjacie káble, verzia so zadným náhonom je citeľne štedejšia. 50 litrov. To je už priestor, kam viete dať aj malú batožinu.

Ani Kia EV6 stále neponúka naplánovanie dlhšej trasy spolu s odporúčanými nabíjaniami. Jednoducho vypíše, že energia v batérii nepostačí na dôjdenie do cieľa. Vrámci nového modelového roku 2023 by mal byť nejako riešený práve problém s podchladenou batériou, ale o zmene-doplnení tejto funkcie do navigácie zatiaľ informácie nemám.

Ktorú verziu EV6 zvoliť? Aj po týždňovom testovaní zostávam pri svojom prvotnom presvedčení o základnej verzií. Ponúka všetko, čo bežný používateľ potrebuje a ako bonus má aj udržovanie auta v jazdných pruhoch. Pri dlhých presunoch je to veľmi oceňovaný asistent. Spolu s priplatením si cca 360€ za externý konektor pre funkciu V2L dostávate pri aktuálnych cenách elektromobilov jeden z najlepších pomerov cena/úžitková hodnota. Ak sa totiž pozrieme na opačný koniec tabuliek, tak s pár drobnosťami navyše a vyšším výkonom (spolu s pohonom AWD) sa veľmi ľahko dostanete na 60000€. Ak v aute chcete mať skutočne všetko, čo Kia ponúka, atakujete hranicu skoro 65000€ a to je už skutočne prestrelené.
Testované auto v základnej výbave Air bude k dispozícii na predaj v letných mesiacoch 2022.