TEST: Ojazdený elektromobil BMW i3, 120Ah. Keď ojazdený elektromobil potrápi novú konkurenciu.

TEST: Ojazdený elektromobil BMW i3, 120Ah. Keď ojazdený elektromobil potrápi novú konkurenciu.

26. marca 2022 Off Od Milan Bahna

Moja premiéra za volantom populárneho BMW i3 sa konala až na jar 2022. Dovtedy sa mi možnosť poriadne si auto vyskúšať vyhýbala. Aj preto som to zobral čo najviac prakticky a na test som si nezháňal nové auto. Až porcia kilometrov a aspoň prvé roky totiž ukážu, ako dobre elektromobil funguje a aké sú jeho slabiny. Od www.e-cars.sk som dostal možnosť prevetrať model i3, konkrétne auto na predaj. Jedná sa o najvyššiu verziu, akú BMW ponúkalo. Najväčšia batéria s kapacitou 120Ah a všetkou možnou (vtedy objednateľnou) výbavou. Silné stránky posúvajú objektívne toto BMW medzi najpopulárnejšie elektromobily vôbec. Napriek tomu, v niektorých oblastiach cítiť dátum uvedenia vozidla na trh. Viac sa už dozviete z videa. Ak ste majiteľ modelu i3 a nájdete vo videu neúplné, alebo chybné informácie, prosím doplňte ich pod video. Video tak bude obsahovo veľkým prínosom pre záujemcov práve o tento model.
——————————————————————————————————————– Partnerom videa je www.e-cars.sk

https://www.youtube.com/watch?v=yOpQMCHlJ4s

Popularite BMW i3 pomáha aj mnoho verzií batérii a rôznych výbav. Kým základná je dosť nevýhodná v pomere cena/dojazd, pri 120Ah auto dokáže konkurovať aj novším elektromobilom s podobne veľkou batériou.

Na internete kolujú aj reálne prípady, kedy majitelia vymenili pôvodnú batériu za väčšiu. Podobne jednoducho ako pri Nissane Leaf si tak znásobili dojazd.
Vo videu nezaznela ešte jedna informácia. Zaujímavosťou modelu i3 bola aj varianta označená ako REX. Jednalo sa o autá, ktoré so sebou vozili malý dvojvalec dobíjajúci počas jazdy trakčnú batériu. Aj pre potrebný priestor na inštaláciu je vzadu pod podlahou batožinového priestoru tak obrovská diera a plytvanie. Pri najväčšej batérií nie je vôbec potrebné nad týmto zvláštnym predlžovačom dojazdu rozmýšlať. Tým pádom by stačili minimálne úpravy, iná vanička a batožinový priestor by bol značne väčší.

Práve REX, teda nenápadný prídavný pomocník býva najväčším rizikom pri kúpe ojazdenej i3. Väčšinu času je totiž v nečinnosti, no keď ho aktivuje auto, alebo majiteľ, musí bežať hneď na plný výkon. To sa podľa internetových fór a diskusií potom podpisuje na spoľahlivosti celkového fungovania auta. Navyše, stále so sebou nosíte tým pádom aj klasické, spaľovacie auto. Nevyhnete sa výmene oleja, filtra, sviečok a po určitom intervale aj rozvodov.
Kúpu verzie REX teda osobne vôbec neodporúčam, pretože aj keď niekedy pomôže s pár kilometrami dojazdu, nikdy nebudete fungovať ako s čistým elektromobilom.