PRVÁ JAZDA: Elektromobil Škoda ENYAQ Coupe iV RS. 3x naj pre Škodovku.

PRVÁ JAZDA: Elektromobil Škoda ENYAQ Coupe iV RS. 3x naj pre Škodovku.

20. apríla 2022 Off Od Milan Bahna

Najkrajšia, najvýkonnejšia, najmodernejšia. Veľa superlatívov, avšak zaslúžene. Elektromobil Škoda ENYAQ už v základnej verzií ponúka viac, ako sa môže zdať. Okrem toho, po prvej „live“ skúsenosti s modelom Coupe sa Škoda aj v mojich očiach dostala do TOP3 vozidiel, ktoré v tejto kategórií s kľudným svedomím odporúčam záujemcom. Väčšinu modelov automobilek s karosériou SUV-coupe považujem za neforemnú, zbytočne veľkú a častokrát dizajnovo rozpačitú. Enyaq Coupe ale zbiera takto sklamaných zákazníkov konkurencie a ponúka perfektný dizajn, fantastickú modrú farbu, bohatú výbavu, nový software ME3, úsporný pohon a stále rozumnú veľkosť. Toto je plnohodnotné auto na denné fungovanie aj napriek obave o znížený strop vzadu. Presne o tomto som sa presvedčil aj ja počas mojich prvých jázd. Pod ruky sa mi dostala hneď najostrejšia verzia – RS s maximálnym výkonom 220kW/299 koní. O svižnú jazdu teda núdza nebola… viac už vo videu.
https://www.youtube.com/watch?v=mW8iHjuO_N0

Enyaq coupe by bol pre mňa jednoznačným favoritom v kombinácií s modrou Racing blue. Spolu s aerodynamickými 21″ kolesami pôsobí vyvážene. Iste, v takejto konfigurácií sa hmotnosť vyšplhá na približne 2300kg, ale stále je to menej ako o triedu väčšie SUV, kde sa už s pojmom ekológia nedá vôbec koketovať.
Tak málo stačí a z Enyaqu je úplne iné auto. Aj vďaka tomuto šikovnému karosárskemu strihu môže Škoda osloviť širšiu skupinu záujemcov o technicky výborný elektromobil. Priestor pre hlavu pasažierov sediacich vzadu sa znížil iba nepatrne. O čosi viac ako centimeter. Batožinový priestor takisto prišiel iba o symbolický počet litrov objemu (15) a celkový objem je skvelých 570 litrov.
Interiéru dominujú jedny z najlepších sedadiel, aké som zažil. Okrem prvkov označenia RS majú masážnu funkciu a výborne držia v zákrutách. Teda presne tak, ako by ste od športovejšie strihnutej verzie auta očakávali.
Veľkým ťahákom modelu Coupe je najnovší software s označením ME3. Jeho podrobnému predstaveniu sa budem venovať pri klasickom, týždňovom teste. Prináša však mnohé drobné vylepšenia. Auto napríklad okrem mierne zrýchleného nabíjania (upraveným priebehom krivky a zvýšenia max. výkonu) vie v prípade jazdy na diaľnici v režime cruise po zapnutí smerovky samé prejsť do ľavého pruhu.